Data dodania: 2025-06-06
Laboratorium wyjazdowe TWiE

W dniu 20 maja studenci kierunku Technologie wodorowe i elektromobilność pod opieką dr. inż. Mileny Marycz z Wydziału Elektroniki, Telekomunikacji i Informatyki uczestniczyli w laboratorium wyjazdowym. Ty razem udali się do Gorzelni Podole Wielkie oraz Browaru w Elblągu, należącego do Grupy Żywiec.
Historia Podola Wielkiego sięga XV wieku. Od początku swojego istnienia aż do czasów II wojny światowej majątek należał do rodów niemieckich. Potem został przejęty przez Państwo, a w jego miejscu utworzono PGR. Wraz z nastaniem zmiany ustrojów jego obecnym właścicielom udało się wydzierżawić, a następnie wykupić gospodarstwo w całości. Gorzelnia, w której tworzone są produkty ma ponad 150-letnią tradycję. Od zawsze stanowiła integralną część gospodarstwa. Niegdyś była jednym z wielu obiektów tego typu, które ze swymi charakterystycznymi ceglanymi kominami były łatwo rozpoznawalnym elementem wiejskiego krajobrazu. Dziś jest jedną z nielicznych ocalałych gorzelni rolniczych.
Od 1999 roku Browar w Elblągu wchodzi w skład Grupy Żywiec. Od tego czasu przeszedł szereg modernizacji. Obecnie zajmuje powierzchnię około 6,5 hektara. Wysoka jakość produktów, wytwarzanych w Elblągu, została potwierdzona m.in. 2018 roku, zdobyciem przez Browar Elbląg Brązowej Nagrody Total Productive Management. Jest to jedno z najważniejszych wyróżnień przyznawanych browarom z Grupy Heineken na świecie. To zresztą nie pierwszy sukces elbląskich browarników – w marcu 2010 roku został on uznany na najlepszy browar Heinekena w Europie Środkowo-Wschodniej. Jednocześnie w browarze przykłada się ogromną wagę do jakości i bezpieczeństwa pracy – co potwierdzają: Złota Karta Lidera Bezpiecznej Pracy, przyznawana przez Centralny Instytut Ochrony Pracy oraz pozycja laureata ogólnopolskiego konkursu Państwowej Inspekcji Pracy „Pracodawca – organizator pracy bezpiecznej”.
135 wyświetleń
Loading...
Więcej
-
2025-06-24
Święto Wydziału za nami