Aktualności

Nowe ogrodzenie budynku Wydziału Elektrotechniki i Automatyki przy ul. Własna Strzecha

W 2018 roku, w ramach kolejnej edycji Budżetu Obywatelskiego Politechniki Gdańskiej poparcie pracowników i dofinansowanie uzyskał projekt Ogrodzenie budynku Wydziału Elektrotechniki i Automatyki przy ul. Własna Strzecha zgłoszony przez panią Sylwię Krupińską. Celem projektu była poprawa estetyki i bezpieczeństwa otoczenia budynku Wysokich Napięć.

W ramach projektu w roku 2018 r. wykonano dokumentację projektową, uzyskano pozwolenie konserwatora zabytków i decyzję o pozwoleniu na budowę. Ze względu na skomplikowane procedury prace budowlane wykonane zostały dopiero w bieżącym roku i zakończone w czasie wakacji. Odtworzone zostało zniszczone ogrodzenie od strony ulicy Łukasiewicza oraz wykonane zostało nowe ogrodzenie wzdłuż ul. Własna Strzecha z nową bramą wjazdową i furtką. Wyremontowano także pozostałe fragmenty płotu. W trakcie prac dużo kłopotów sprawiły drzewa otaczające budynek, jednak dzięki zaangażowaniu pracowników wydziału i wykonawców ogrodzenia udało się wykonać płot w taki sposób, aby uratować zarówno korzenie starego dębu, jak i zabytkowe fragmenty ogrodzenia.

Wspomniany dąb został został posadzony w narożniku przy bramie wjazdowej w roku 1955 przez Profesora Stanisława Szpora jako uwieńczenie jego działań związanych z zakończeniem drugiego etapu rozbudowy budynku pierwszego w Polsce Laboratorium Zwarciowego do badania własności termicznych i elektrodynamicznych aparatów elektrycznych. Wydarzenie to zostało opisane we wspomnieniach prof. dr hab. inż. Eugeniusza Wasilienki umieszczonych w książce Wielkość i skromność Pamięci Profesora Stanisława Szpora pod redakcją dr inż. Edwarda Musiała.

Dzięki inicjatywie pani Magdaleny Szymanowskiej-Poniatowskiej w roku 2019 dofinansowanie uzyskał projekt Wymiana ogrodzenia wokół budynku Wydziału Elektrotechniki i Automatyki przy ul. Sobieskiego 7 (narożnik), który uwzględnia także budowę wiaty śmietnikowej dla budynków przy ul. Sobieskiego. Stary zniszczony płot jest dewastowany przez watahy dzików, które w okresie jesienno-zimowym poszukują pożywienia i niszczą otoczenie budynku, przewracają śmietniki i rozrzucają dookoła śmieci. Prace budowlane już ruszyły, a ich zakończenie planowane jest na październik.